Google Website Translator Gadget

Industrial Series

Industrial Series
Tuneladora en Montcada i Reixac

Human Figure Series (2016 et seq.)

Human Figure Series (2016 et seq.)
Marina

Helleborus in Black Series

diumenge, 30 de gener del 2022

La llum al final del túnel
The light at the end of the tunnel

Túnel de Parpers

Els efectes de llum a travès dels túnels d'obra pública sempre m'han semblat espectaculars. El primer treball és el fals túnel de la carretera de Parpers -santuari de ciclistes els caps de setmana- que permet el pas de l'autovia C60 per damunt. En algun moment de l'any, les bigues i estructures pinten aquestes taques alternes de llum i ombra sobre l'asfalt i les parets. L'aquarel·la permet retenir en el temps allò que l'ull del ciclista capta fugisserament.


Túnels d'entrada a Montmeló des de Parets

El segon és una successió de tres falsos túnels de l'entrada a Montmeló des de Parets, per sota de les autopistes AP7 i C33. Darrera de l'espectador de l'escena, encara hi ha un altre pas elevat sobre els ramals d'accès a la C17. El conjunt de l'entrada al poble és una mica muntanya russa. En l'aquarel·la hem volgut celebrar la llum amb el siena natural però també fent que la zona d'ombra fos més lluminosa i amable, a base de contenir la foscor en el blau ceruli.

                                                                    ***

"La llum al final del túnel" és una metàfora corrent per expressar una predicció optimista després d'una situació penosa, més o menys perllongada en el temps. Suposo que tots tenim en el cap el mateix i ningú gosem fer prediccions amb massa aplom. Però sí podríem subratllar que, en comparació amb les guerres mundials o altres esdeveniments globals penosos, aquests nostres túnels falsos deixen passar molta llum arreu.

2 comentaris:

  1. M'encanten aquestes aquarel·les, pel treball llum-ombra.
    La metàfora em recorda que jo sempre veig la llum al final, el meu tarannà optimista condiciona el meu pensament

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Manuel, el treball llum-ombra és com la vida mateixa, no trobes? O millor dit, la successió llum-ombra és la vida mateixa, i el treball és enfrontar-les. Si és veritat que et trobes regalat un tarannà optimista, tot això que tens guanyat, i els túnels sempre et prometen un final lluminós. Crec que el meu cas és més aviat una disciplina per fer-se venir l'optimisme, o sigui, posar-se el deure de recordar la llum, i si de cas, entre altres recursos, pintar-la. L'aquarel·la és una tècnica ideal per això: adora la transparència, fa que la llum s'escoli entre el pigment i tregui a relluir el paper que la suporta...

      Elimina