Google Website Translator Gadget

Industrial Series

Industrial Series
Tuneladora en Montcada i Reixac

Human Figure Series (2016 et seq.)

Human Figure Series (2016 et seq.)
Marina

Helleborus in Black Series

dissabte, 19 de juliol del 2025

Ogassa (Ripollès): el carbó i el grafit
Ogassa (Ripollès): Coal and Graphite

Portella d'Ogassa

Una excursió de primavera entre St. Martí d’Ogassa i el Taga, passant per la Portella d'Ogassa, amb neu recent, és l’experiència de rerefons d’aquesta aquarel·la. Sobre la seva elaboració vaig fer un video que és mig reflexió i mig tutorial.


Brins d’herba amb caramells de gel

El video "El joc entre emoció i pensament: tutorial d’una aquarel·la de muntanya”, entre d’altres coses, se centra en la qüestió de fins on “explicar” l’escena en les pintures o si tot ha de limitar-se a “suggeriments". Es una vella qüestió que cada artista resol com creu i, diguem-ho també, com sap -és a dir, en la mesura que gosa abordar dificultats o es limita a repetir el que li surt bé.
Post en Instagram: https://www.instagram.com/p/DIoJUyKsjdp/?img_index=1

De la mateixa excursió són les imatges que sostenen aquest altre treball sobre el desgel de primavera.

El desgel




El recurs de barrejar l’aquarel·la amb grafit permet aquest efecte de “craquelat” en el detall d'abaix.  Ara mateix els colors que venen al mercat que van amb efectes de granulat ja inclós en el pigment s’han posat molt de moda. Fins i tot hi ha artistes d'èxit, a vegades esponsoritzats per una marca, que exploten aquest efecte -amb el nom de “drenatges”- una i altra vegada. 


L’aquarel·la és una técnica molt vulnerable a caure sota el domini dels efectismes, de les “trucologies” diverses, de "descobriments feliços” que inciten l’artista a romandre en la virtut descoberta. I els espectadors de la nostra època, farts d’imatges, també aplaudeixen fàcilment tota novetat. Ara bé,  està fora de dubte que també aquestes coses s’han de conéixer i saber usar oportunament.

Aquesta entrada troba una coincidència no menys feliç: tots són obres al voltant d’Ogassa, poble del Ripollès que va ser un centre miner del carbó. El grafit és una presentació cristalina del carboni, el qual es troba només d’una manera grollera o amorfa en el carbó. Feia anys que jo tenia una capseta de grafit però no l’havia usat mai fins ara, empès a més per aquesta estranya sintonia.

També he seguit experimentant amb el grafit en la part del verd de la següent aquarel·la.

Prat del Mas Perella (Ripollès)

Es un prat de vaques del Mas Perella, a prop de Santa Magdalena de Perella. Es un dia de pluja obstinada de primavera, amb els camins embarrats i un “xip-xap” de fang i caques de vaca.

En les dues següents tenim una pedrera a prop d’Ogassa. D’ella no es treu carbó sinó material per fer ciment. 

La primera aquarel·la, l’entrada a la pedrera, és tota ella un exercici d’experimentació amb el grafit fosc i amb un color de grafit. De les dues versions, porto la primera amb la que m’hi vaig barallar i vaig corregir almenys tres vegades. La pedrera real era molt menys fosca però jo seguia tenint el carbó en el cap...

Entrada de la pedrera d'Ogassa


En l’última el recurs d'afegir una “clássica" màquina  forneix un còmode centre d’interès. Tot i això és la pedrera i la seva paret del fons amb estrats, escames, esquerdes, vetes ferroses el que em semblava digne d’interès. Em pregunto si l’aquarel·la es podria sostenir amb la paret sola, sense màquina... podria?

Pedrera d’Ogassa amb excavadora



 

dilluns, 30 de juny del 2025

Inici del soterrament de la R2 en Montcada
Begining of the underground R2 line works in Montcada

Després d’anys de reivindicacions, Montcada i Reixac ha aconseguit que s’inicïin les obres del soterrament de la línia 2 de Rodalies. A diferència de l’obra de l’Alta Velocitat que va travessar el subsol del poble amb tuneladora, aquesta  combina trams de fals túnel entre murs-pantalles amb trams d'excavació de mina. Els municipi estarà “patas p’arriba” durant almenys sis anys.

La zona central al costat de l'andana

Vaig parlar amb l’oficina d’informació que està situada al costat de l’estació per mirar d’aconseguir franquejar la línia d’obres i poder fer algunes fotografies. No es pot. Vaig intentar trobar algun contacte en l’Ajuntament; vaig demanar si em podien ajudar les direccions del Museu del Ferrocarril de Madrid i de Vilanova i la Geltrú, els dos llocs on havia exposat les aquarel·les sobre l’Alta Velocitat, incloses les que vaig fer després de la visita guiada a l’obra de la Sagrera. Em van fer redactar una mena d’instància de la que no vaig obtenir resposta. Tot debades. Faltava provar la via directa i pregar-li al cap d’obres de torn. Duia botes, casc, armilla... Res. Enginyers i obrers tenien clar que no es deixa passar ningú. La cosa està però que molt fotuda: es veu que tothom ho té prohibidíssim. Les imatges que he aconseguit són des de les portes, les entrades, per damunt les tanques de l'andana, etc.

L’estació original de Montcada i Reixac, línia de França

El que de debò no entenc és que si la cosa és tan estricta i tan vigilada, els trens de Rodalies roden tots des de fa mesos trufats de grafitis que sovint fins i tot tapen la llum de les finestres. Els murs de formigó nous, a La Llagosta per exemple, no triguen ni una setmana en aparèixer farcits de les signatures dels grafiters. S’ha de reconèixer que aquests “artistes” aconsegueixen expeditivament el que jo no.

Grans pantalladores inicien l’excavació 

En fi, de moment he fet això, amb la fascinació intacta per les grans màquines que fins i tot són més i més grans que els dinosaures de l’obra de Montmeló en 2009: algunes pantalles han de tenir 35 mts. de fondària i la cosa promet de posar-se interessant. 

detall del terra

Malgrat no entrar dins de la festa, ja el que es veu des de fora és impressionant. Els homes semblen petits davant dels monstres de metall i de les tremendes forces que mobilitzen. En aquesta última imatge ens hem centrat en les marques que imprimeixen al terra les erugues de les màquines.

L’aquarel·la publicada en Instagram: https://www.instagram.com/p/DG6TXQFurHF/?img_index=1

dissabte, 21 de juny del 2025

Mercats (1): Atarazanas de Màlaga
Markets: (1): Atarazanas Market in Malaga

Parada de fruiteria

 Vaig continuar amb la temàtica dels mercats. Són espais públics amb una eclosió de colors i formes. Aquestes tres corresponen a imatges del mercat d'Atarazanas de Màlaga.


 L’escena està construida a partir de diverses imatges. La venedora, p. ex., no es correspon realment amb aquesta parada però em calia per donar més interès a la relació amb el repartidor a través de les caixes que es passen.


 

D’aquesta aquarel·la vaig fer un video de la seva el·laboració que es pot veure en youtube i un reel en Instagram.

Espècies

 També aquesta parada d'espècies és un simfonia de colors i està elaborada mirant d’acoblar en el mateix sistema de perspectiva, imatges diferents, i simplificant, com és natural, la bigarrada diversitat de coses.


...Munts de pols de pebre vermell, cúrcuma etc que evoquen talment els mercats de l’Orient. Però al fons enfilalls de xorissos especiats de tota mena...




Aquesta parada de marisc exhibeix grans escarmarlans en formació, caixes de gambes i llagostins... i una enorme llagosta.

Parada de marisc





 Post en Instagram: https://www.instagram.com/p/DGfiXfqsRAX/?img_index=1

divendres, 18 d’abril del 2025

L'estació del cremallera de Queralbs
The Queralbs rack railway station

 

Estació del cremallera de Queralbs

S'havia quedat pendent de penjar aquesta aquarel·la de l'estació de Queralbs de la línia del cremallera de Núria. Vaig gaudir de valent reproduint l'atmosfera fresca de les excursions del Ripollès, amb fons de neu, aigua saltant tot el recorregut i l'estampa blava del cremallera  pujant la costa.

 

detall de l'estació

 
detall de les vies amb la cremallera

Es pot veure aquí un video del procés d'elaboració:

 


 https://youtu.be/ORvfmEN6FsA?si=fdILn7xy7g1g_bQH

divendres, 28 de febrer del 2025

Il mercato storico del Pesce di Catania

 

Parades de peix a la Piazza Alonzo di Benedetto
 

 La sèrie del Mercato storico del Pesce di Catania prové de la visita al mercat al mes d'octubre. Mentre altres companys ens esperaven, amb els amics Alejandro Martínez i l'Ofelia Rosés, van donar una "batuda" completa al mercat, sense deixar cap detall per explorar: olors de peix, reflexos al terra mullat, els colors rosats de les carns, el viu cromatisme de fruites, verdures i espècies,  fragments de converses, gestos entrevistos entre sicilians...

 

Detall de venedors i clients 


Parada de peix amb tendal vermell


 L'espectacle és viu i té encara aquella autenticitat de quan el negoci principal és vendre el gènere i no pas oferir una performance als turistes.

 

Parada de la carn 



Cap d'aquestes aquarel·les es fa a partir d'una foto en concret. Més aviat construeixo previament una escena a partir de quatre o cinc fotos. Ho faig amb Gimp i a base de partir d'una imatge-base però canviant elements, modificant perspectives, afegint personatges d'aquí i d'allà. Es busca un resultat que expressi essencialment l'escena i que sigui equilibrat.

 

La parada de les magranes

soltanto melograni

El venedor exprem suc de magrana

L'actual mainstream aquarel·lístic entén la síntesi com un deixar-ho tot reduit a  pocs elements. Aquesta idea "d'essència" en nom del "suggerir i no explicar",  tot i ser ben legítima i exitosa, no és la meva perquè em lleva el plaer de pintar i ho tobo poc divertit.

La fruiteria

 





dissabte, 15 de febrer del 2025

Figures de tardor: aquarel·les i videos
Autumn figures: watercolors and videos

Laura

 Presento sense comentar les aquarel·les de figura de la tardor de 2024.


Genny


Lucia 


Macarena


Roberto


Lucia i l'artista

En acabar l'any vaig elaborar i penjar a Youtube el tercer video -i de moment l'últim- sobre la meva evolució en l'aquarel·la de nu que abasta des del 2021 fins al 2024. 


 També aquest video va patir una penalització per part de Youtube, a causa de la portada inicial (la miniatura) que havia triat que els devia semblar massa agosarada. Aquesta:

 

Al final vaig adoptar la imatge més pudorosa del cap de la model, la mateixa que l'algoritme havia triat, però almenys vaig poder afegir-li el rètol.

També vaig fer un trailer per Instagram, en vertical:

https://www.instagram.com/p/DFfj6ApsSkK/


Mentres, he penjat un video de reflexió sobre la práctica de l'aquarel·la de nu amb idees recollides del blog durant anys.